Innovatie

Open voorkant

De open voorkant geeft een prettig buitengevoel voor de kuikens en biedt het publiek inkijk in de stal. Windbreekgaas houdt vogels en andere dieren, die ziektes met zich mee kunnen brengen, buiten. Bij slecht weer kunnen rolgordijnen worden opgetrokken.

Extra ruimte

Zitstokken bieden extra ruimte voor de kuikens. Vooral in de latere weken van de cyclus zullen deze gebruikt worden om op te rusten. Als de stal wordt ontruimd en schoongemaakt, worden de zitstokken en de moederklokken opgetakeld.

Ruimte om te scharrelen

In de scharrelruimte onder de zitstokken en in de overdekte uitloop kan verrijkingsmateriaal worden aangebracht zoals groenteresten of strobalen. Dit maakt dat er ook echt wat te scharrelen is voor de kuikens.

Luchtventilatie

De gebogen dakvorm zorgt voor natuurlijke luchtventilatie. Aan de lage kant wordt buitenlucht aangezogen via een grondwal en regelbare gevelopeningen. Aan de hoge kant wordt de uitgaande lucht gefilterd door de bomenrij.

Moederklok

De moederklok is een exclusief onderdeel van Windstreek. Onder deze moederklok vinden de jonge vleeskuikens beschutting in de eerste weken. De vorm zorgt ervoor dat de kuikens door hun eigen warmte op temperatuur blijven en toch voldoende frisse lucht krijgen. Alleen in de beginfase is beperkte voorverwarming nodig. Dit levert een enorme reductie op van het energiegebruik.

Gezonde bodem

De bodem wordt voorzien van strooisel. Dit wordt regelmatig verwijderd, via mestbanden of via een goot met vijzel. Een strooiselreiniger droogt en scheidt het afgevoerde materiaal, waarna het strooisel opnieuw wordt gebruikt en de mest wordt afgevoerd. Zo wordt de emissie bij de bron beperkt.